Boligkøb og ægtepagt

Boligkøb og ægtepagt

Det er muligt for gifte par, at udarbejde en ægtepagt. Det kan være en god ide i forbindelse med køb af et fælles hus. Ægtepagten kan nemlig både anvendes til at sikre jer bedre end det arveloven foreskriver, hvis den ene af jer dør og til at dele jeres værdier – hermed også jeres hus – i tilfælde af skilsmisse.

boligkøb og ægtepagt

Det er en god ide at udarbejde en ægtepagt

De færreste ønsker at sidde og tale om tunge emner som død og skilsmisse, når man måske lige er blevet gift og har købt sit første hus sammen. Men det er klogt at bide i det sure æble og tage snakken om, hvordan det hele kan foregå, hvis I en dag går fra hinanden, eller hvis den ene dør alt for tidligt. Det er jo for sent at gøre det, når dødsfaldet er indtruffet og det kan være rigtig svært at blive enige om noget som helst, hvis man først er på vej ud i en skilsmisse. Ved at tage snakken mens tid er, kan I sikre hinanden bedst muligt i tilfælde af dødsfald og sætte nogle retningslinjer op, der kan gøre, at I undgår konflikter om jeres økonomiske værdier i forbindelse med en eventuel skilsmisse.

 

En ægtepagt er en gensidig aftale

Ægtepagten en aftale, som du og din ægtefælle indgår på skrift. I aftalen tager I stilling til fordelingen af jeres værdier samt den gæld I måtte have. Både i tilfælde af en skilsmisse og, hvis den ene af jer dør. En ægtepagt er ikke et testamente. Testamenter træder nemlig kun i kraft, hvis der er tale om dødsfald. En ægtepagts bestemmelser er gældende ved både dødsfald og skilsmisse. I skal være opmærksomme på at en ægtepagt ikke er gyldig i retslig henseende, medmindre den er tinglyst i personbogen. Læs mere om ægtepagten her

 

Kan alle udarbejde en ægtepagt?

Nej desværre. En ægtepagt kan kun udarbejdes af et ægtepar. Begge ægteskabets parter skal i enighed vedtage ægtepagtens indhold. Det kan således ikke kun være den ene ægtefælle, der opretter en ægtepagt. Er I et samlevende par, der ikke er gift, kan I i stedet udarbejde en samejeaftale.

 

Hvornår skal ægtepagten oprettes?

Det er ikke nødvendigt at oprette ægtepagten, før I gifter jer, men det er en god ide. På den måde slipper I for, at den ene pludselig ikke vil alligevel. I får nemlig automatisk fælleseje, ved indgåelse af ægteskab. Det betyder, at alt hvad I ejer betragtes som fælles uanset, hvad I hver især havde med ind i ægteskabet af værdier. Hvis den ene ægtefælle af en eller anden grund alligevel ikke vil udarbejde en ægtepagt, når I er blevet gift, er det ikke muligt at gøre det. I skal være enige om, at det er det I vil. Derfor er det anbefalelsesværdigt at kontakte en advokat inden brylluppet og få de praktiske ting omkring ægtepagten på plads. Hvis I er tilfredse med at få fælleseje, er der selvfølgelig ingen grund til at oprette en ægtepagt, men læs alligevel nedenfor. Det kunne måske være værd at overveje uanset.

 

Der er flere typer af ægtepagter

De tre grundlæggende ægtepagttyper er følgende:

  • Ægtepagt om særeje: Denne type bruger man ofte, hvis der er en betydelig forskel på de værdier I bringer ind i ægteskabet, hvis en af jer har en virksomhed, hvis den ene har en stor arv i sigte eller har en stor gæld. Ægtepagten sikrer at man har hver sit ved en skilsmisse og eventuelt også ved død.
  • Ægtepagt om pensionsdeling: Da pensioner ikke er omfattet af det fælleseje I får gennem ægteskab, ønsker nogle par, at deres pensioner skal deles ligeligt i tilfælde af en skilsmisse.
  • Ægtepagt som gaver: Denne type bruges hvis en ægtefælle gerne vil forære sin ægtefælle en meget stor gave for eksempel halvdelen af en ejendom.

 

Alle ægtepagter udarbejdes altid, så de passer til jer og jeres situation. Husk! En ægtepagt er ikke gyldig, hvis den ikke er tinglyst.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *