Er e-cigaretter sundhedsskadelige?

Der hersker mange myter om, hvorvidt e-cigaretter er skadelige i forhold til almindelige cigaretter. Det anbefales ikke, at hvis man ikke har noget forhold til cigaretter i forvejen, at man begynder at ryge e-cigaretter. E-cigaretter skal i stedet ses som et hjælpemiddel til at komme af med nuværende tobakscigaretter, hvis man er afhængig af disse.

 

Det er forskelligt fra person til person, hvad der er bedst for en i forhold til et rygestop. Men e-cigaretter er boomet de få år, som de har været på markedet. I skrivende stund er der omkring 200.000 danskere, der benytter e-cigaretter i et eller andet omfang. Med den høje efterspørgsel, er der kommet masser af forhandlere på markedet. Se et eksempel på en her: https://www.smoke-it.dk/butikker.

 

Damp er mindre skadeligt end tobaksrøg

Der findes mange giftige stoffer i tobaksrøg. Det er videnskabeligt bevist, at flere af disse er kræftfremkaldende og generelt usunde for dit helbred. Indtil videre har man ikke helt kunnet anskue, om damp fra e-cigaretter er usundt, men man ved, at det i langt højere grad er mindre skadeligt end almindelige cigaretter. Derfor vil det være et bedre alternativ at ryge e-cigaretter, hvis man ikke kan tage en kold tyrker for eksempel eller andet ikke har hjulpet. Eftersom e-cigaretter kun har været på markedet i cirka et årti, ved man ikke hvad langtidseffekterne af e-cigaretter er. Men i henhold til de kortsigtede resultater er der ingen grund til den store bekymring.

 

Så kan man komme til at tænke, om passiv damp er usundt for de mennesker, der er omkring en. Her ved man nu, at damp er omkring 95% mindre skadeligt end tobakscigaretter. Det viser en undersøgelse fra Public Health England.

 

Hvad er en e-cigaret egentlig?

En e-cigaret betegnes også for en elektronisk e-cigaret, da den er drevet af et batteri. Du indånder damp fra e-cigaretten, som frigives og danner en røgsky eller en dampsky. En e-cigaret består af:

 

  • Et batteri
  • En coil
  • En tank

 

Batteriet er genopladeligt, så du kan bruge den samme cigaret igen og igen. Hvis batteriet blinker, er det et tegn på, at nu er der strømmangel. Dertil er der en coil og en tank. Tanken er en væskebeholder, som holder på en e-juice eller e-væske, som man kan købe i alverdens smagsvarianter. Coilens formål er at omdanne væsken til damp ved at varme væsken op. Coilen skal løbende udskiftes. Det vil stå angivet på den du køber, hvor ofte den cirka skal udskiftes.

 

Af smage til en e-cigaret kan du blandt andet få:

 

  • Karamel
  • Vanilje
  • Vingummi
  • Lakrids
  • Tobak
  • Og meget mere