Hvilken mad spiser de forskellige religioner?

Hvilken mad spiser de forskellige religioner?

Der er forskellige madvaner i de forskellige religioner i Danmark. Det er du sikkert udmærket godt klar over, men måske er du ikke helt klar over, hvilke typer af mad, der kendetegner de forskellige religioner. Det er det, som vi håber på, at give dig en bedre forståelse af i dette indlæg. Du er måske allerede klar over, hvad man forbinder af mad til den de forskellige religioner, men her har vi også forsøgt at beskrive, hvorfor de har det syn på mad, som religionen har.

Kristendommen

De fleste mennesker i Danmark har formentlig en ret god idé om, hvad vi spiser i den kristne tro. Mange forbinder umiddelbart kristendommen med flæskesteg og brun sovs med kartofler. Men er det religion? Langt de fleste vil nemlig ikke mene at denne ret, er mad, som stammer fra kristendommen. Det siges derimod, er det mere er en ret, som man kan forbinde med Danmark, og derfor en form for national ret.

Derimod kan man sige om kristendommen, at de faktisk ikke som sådan har et syn på det om mad og regler til netop dette emne. Det vil sige, at der ikke som sådan, er noget de kristne ikke må spise. Tværtimod. Jesus mente nemlig, at der er intet, som kommer ind i mennesket, der kan gøre det urent. Derimod var det kun mennesket, og det som kom inden fra, der kunne være det urent. Derfor har man altså ret til at spise lige nøjagtigt, hvad der passer en, hvis man er kristen.

Dog er der bestemt former for mad, som bliver forbundet med den kristne religion, er i høj grad vin og brød. Det er netop også det, som man får, når man er til gudstjeneste i kirken, og derfor er det også oplagt, at man forbinder de kristne med lige netop disse ting.

kristen mad

Islam

Islam er en religion, som er kendt for deres kraftige holdning til mad, og hvad de må tro på. Du har sikkert hørt, at de ikke må spise svin. Grunden til dette er simpelthen, at deres profet mener, at svinekød er urent, og derfor skal det ikke ind i menneskets krop. Det er noget, som rigtig mange muslimer følger, og det kan have store konsekvenser, hvis man spiser svin bevidst. I nogle tilfælde vil der nemlig blandt kaldt “haram” over en, hvilket vil sige, at man måske ikke kommer i himlen.

Ikke noget med at drikke alkohol

Muslimer må heller ikke drikke alkohol, men der er dog mange, som gør det alligevel. Derfor kan der herske tvivl om, hvorvidt de er fuldt troende muslimer eller ej. Dog er det ikke noget, som de siger til deres forældre, da forældrene formentlig vil blive rigtigt sure. Det kan derfor føre til straffe som stuearrest og i værste tilfælde vold.

Når det kommer til hvilket mad de spiser, så er de mest kendt for deres lidt stærke og meget krydrede mad. Typisk vil det være en form for kød pakket ind i noget Buddha dej, som er blevet bagt i ovnen. Derudover har de ofte rigtig meget mad, når der skal fejres ting som blandt andet Ramadan, når den er slut.

islam mad

Jødedommen

Jødedommen er egentlig ikke rigtig kendt for noget mad. I hvert fald ikke i Danmark. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi går i dybden med netop jødedommen. For hvad er det egentlig for en religion og vigtigst af alt, hvad spiser de? Jødedommen har en meget stærk holdning til blandt andet kød og mælkeprodukter. En sætning som optræder flere gange i deres skrifter er, at du ikke må koge kød i dets moders mælk. Det vil sige, at du ikke må blande mælk og kød sammen under samme måltid, og det må under ingen omstændigheder få kontakt til hinanden.

Derudover må du ikke spise kød, hvor skællet ikke kan tages af. Det kunne for eksempel være fisk, hvor du ikke kan tage skellene af det. Det sætter sine begrænsninger, og derfor er sushi langt fra udbredt i de lande, hvor jødedommen har sit overtag. Derudover det fisk generelt ikke populært i disse lande, og det er faktisk den religion, som har flest vegetare.

Når det kommer til hvilke retter af mad, som de er kendt for, ja så er der faktisk ikke noget særligt. Desværre har de ikke som sådan deres eget præg på madverdenen, som så mange andre religioner har. Derfor har det også været svært at nævne nogle konkrete madretter, men som udgangspunkt er det en masse salat og grønt blandet med nødder, som er en af de mest populære jødiske mad retter. Derfor er jøderne også generelt rigtigt sunde.

jødisk mad

 

 

 

 

Hvor køber de deres mad?

Heldigvis er der så mange danske supermarkeder, så der er mad nok til alle. Derfor er der selvfølgelig også vare, som passer til alle religioner. Det betyder, at det ikke er noget problem for dem, at få lige nøjagtigt det mad, som passer til deres religion og vaner, fra der hvor de forskellige familier nu kommer fra, hvis de altså ikke er født og opvokset i Danmark. Der er faktisk overvejende mange mennesker i Danmark, som ikke er kristne, og derfor er der en god forretning i, at være brugervenlige overfor alle religioner, og det må man sige at langt de fleste supermarkeder er.

Hvem tjener ellers penge på at sælge religions bevidst mad?

Der er mange forskellige firmaer, leverandører og restauranter, som sælger mad dedikeret til folk, som skal spise på en speciel måde grundet deres tro. Hvis du bare tager et kig på, den måde som for eksempel “mad til døren” koncepter, bliver ved med at udvikle sig, ja så er du sikkert ikke i tvivl om, at der bliver taget hensyn til alle med forskellige religioner. Du kan nemlig til og fra vælge de madretter og produkter, som du ikke ønsker. Det vil sige, at hvis i er en muslimsk familie, så kan i fravælge svinekød. Det er super smart, og det både for dem, som rent faktisk skal bestille maden, og overholde en bestemt religion, men det er det bestemt også for dem, som sælger maden. De kan nemt tilfredsstille alle kunder, blot ved at de har muligheden for at afkrydse en liste med forskellige retter og madvare.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *