Trænger dit gulv til en afslibning eller en afhøvling?

Trænger dit gulv til en afslibning eller en afhøvling?


Er du træt af, at dit trægulv ser medtaget ud? Har det fået ridser og hakker, og er der blevet spildt lidt af hvert på det i årenes løb, som ikke rigtig vil gå væk uanset, hvor meget du skrubber? Så er der kun en ting at gøre: dit gulv skal have en opfrisker enten i form af en gulvafhøvling eller en gulvafslibning. Læs med her og find ud af, hvad forskellen er på de to teknikker og, hvornår de hver især skal tages i brug.

Det er ikke hip som hap

Det kan være svært som menigmand at vurdere, om det er en afhøvling eller en afslibning, der skal til. Det er to meget forskellige teknikker, som ofte fejlagtigt bliver forvekslede. Gulvafhøvling er en meget mere omfattende og indgribende behandling, som kan udbedre større skader. En gulvafslibning tager kun lige gulvbræddernes overflade væk. Så det er ikke hip som hap, hvad du vælger, når dit gulv skal have en opfrisker.

Gulvafhøvling – den hårde teknik

En gulvafhøvling er den teknik, der er hårdest ved dit gulv. Her fjerner gulvafhøvlingsmaskinen mellem to og fire millimeter af gulvets overflade. Men det kan være den eneste løsning, hvis det gulv, der skal ordnes, har et lag af fernis, malingrester eller spartelmasse. Det er kun afhøvlingsteknikken, der kan gøre noget ved det. Men fordi der høvles så meget af gulvet, er det ikke alle trægulve, der kan tåle en afhøvling. Lamelgulve med et slidlag på tre til fire millimeter kan naturligvis ikke klare en afhøvling. Har du et meget gammelt plankegulv, som er blevet afhøvlet før skal du sikre dig at brædderne stadig har en tilstrækkelig tykkelse til at klare endnu en tur under høvlen. Fordelen ved en afhøvling er, at den kan gøre et gulv med skæve brædder og mindre ujævnheder helt lige og flot. Efter afhøvlingen skal gulvet slibes, før det får en glat og smuk overflade. Efter tre gange afslibning skal gulvet efterbehandles.

Gulvafslibning – den skånsomme teknik

Det er som før skrevet kun nødvendigt at afhøvle et trægulv, hvis der er større skader, der skal udbedres. Hvis det drejer sig om et gulv, der bare er almindelig slidt og er blevet gråt og kedeligt med årene, så er en afslibning nok. Ofte sidder misfarvninger efter pletter i overfladen og det samme med almindelige ridser. Det betyder at begge dele forsvinder, når gulvet får en afslibning. Når et gulv afslibes benyttes der slibepapir i stedet for høvle. Det betyder, at kun en millimeter af træets overflade fjernes. Derfor er en afslibning langt mere skånsom end en afhøvling. Slibepapiret fjerner gulvets overfladebehandling sammen med pletter og ridser og efterlader gulvet glat og smukt. Efter afslibningen skal gulvet have en efterbehandling.

Hvilke trægulve kan slibes?

Når det drejer sig om en gulvafslibning er det sjældent, at et gulv ikke kan klare det. Naturligvis kan et lamelgulv ikke klare mere end max to afslibninger, før man risikerer at gå igennem slidlaget. Men et plankegulv kan tåle mange afslibninger. Du kan selv tjekke, om dit gulv kan tåle en afslibning. Kig omkring radiatorrørene eller fjern eventuelt et dørtrin, så du kan se gulvbræddernes tykkelse. Alternativt så få en professionel gulvmand ud og tjek gulvet.

Efterbehandling – lak, olie eller sæbe?

Uanset om et gulv skal afhøvles eller afslibes, skal det til slut have en efterbehandling, der gør det modstandsdygtigt overfor snavs og ridser. Det kan være enten med lak, olie eller sæbe. Mange vælger at give gulvet lud først, så det ikke gulner så hurtigt. Du kan også vælge at bruge lak, olie eller sæbe med hvide pigmenter i, der yderligere sørger for, at gulvet får et lyst udtryk.